La scurt timp de la lansarea serialului „Mr. Robot”, serialul despre hacking & securitate IT primit foarte bine de comunitate, e randul ca un joc sa atraga atentia. Hacknet promite sa fie un joc ce imita foarte bine comportamentul hackerilor in viata reala.

Dezvoltat de Team Fractal Alligator, un studio australian cu un singur angajat, Hacknet este practic „un simulator captivant de hacking bazat pe terminale, pentru PC-uri”.

„Folosind terminale si procese inspirate din hacking, vei rezolva misterul intr-o lume plina de secrete ce pot fi dezvaluite. Bit, un hacker responsabil cu crearea celui mai intrusiv sistem de securitate de pe planeta, este mort. Cand el nu reuseste sa se conecteze la sistemul sau timp de 14 zile, sistemul lui de securitate se activeaza, trimitand instructiuni automate pe email unui utilizator. Ca utilizator, totul depinde de tine sa scoti la suprafata misterele si sa te asiguri ca Hacknet-OS nu cade in mainile gresite.”, este descris Hacknet de autorul acestuia.

Hacknet va fi lansat pe Steam si Humble Store pe data de 12 august. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu jocurile din categoria „hacking”, dezvoltatorul Hacknet promite ca vom avea parte si de o experienta educationala combinata atent cu cea distractiva.
Sursa articolului

Doi specialisti in securitate informatica dar mai ales in exploatarea insecuritatii sistemelor de control instalate pe masinile moderne au preluat controlul unui Jeep Cherokees in trafic, folosind o vulnerabilitate de tip 0-day. Acestia estimeaza ca peste 470,000 de masini sunt vulnerabile la acest atac.

Cei doi specialisti, Charlie Miller – Security Researcher Twitter si Chris Valasek – Director al departamentului de Vehicle Security Research de la IoActive, sunt cunoscuti in industrie pentru experimente similare pe Ford Escape si o Toyota Prius in anul 2013. Andy Greenberg, soferul masinii, nu a stiut dinainte ce comportament va avea masina in timpul „atacului”, ci doar i-a fost promis faptul ca nu se va intampla nimic care sa-i riste siguranta si viata.

Fotografie Wired.com

Reactia lui Greenberg este memorabila:

„As the two hackers remotely toyed with the air-conditioning, radio, and windshield wipers, I mentally congratulated myself on my courage under pressure. „

Si cand totul parea sa fie suportabil, lucrurile au incepatut sa devina mai palpitante.

„That’s when they cut the transmission. Immediately my accelerator stopped working. As I frantically pressed the pedal and watched the RPMs climb, the Jeep lost half its speed, then slowed to a crawl. This occurred just as I reached a long overpass, with no shoulder to offer an escape. The experiment had ceased to be fun.”

Ce poate face sistemul dezvoltat de Miller si Valasek?

Arsenalul de optiuni dezvoltat de cei doi specialisti include deja numeroase functionalitati precum:
– accelerare sau decelarea masinii, franarea brusca a masinii sau dezactivarea completa a acestor sisteme
– controlul volanului, (in acest moment sistemul suporta controlul masinii doar cand este in marsarier)
– sistemul GPS, viteza, traseul samd.
– alte sisteme de pe masina precum aerul conditionat, ecranele din masina samd.

Toate acestea sunt posibile deoarece Chrysler, ca orice alta companie ce inoveaza domeniul automobilelor, incearca sa aduca masinile la simplitatea dar si tehnologia smartphone-urilor, iar tehnologia vine la pachet cu problemele de securitate.

Uconnect, unul dintre computerele integrate in masini precum Fiat Chrysler, SUV-uri etc. are permanent acces la Internet. El se ocupa de controlarea sistemelor de navigatie, apeluri telefonice si puncte Wifi in masina. Daca cineva cunoaste IP-ul masinii, oricine ar putea avea acces la functionalitatile masinii.

Mai departe, atacul celor doi pivoteaza pe un alt cip de control al masinii unde instaleaza un firmware modificat. Firmware-ul dezvoltat de Miller si Valasek poate trimite comenzi prin intermediul retelei interne a masinii (CAN), putand astfel interactiona cu aproape toate componentele fizice ale modelului: motor, roti samd.

Fotografie Wired.com

Cei doi specialisti suspecteaza ca orice Chrysler din 2013 pana in prezent ce prezinta unitatea de control Uconnect este vulnerabil la cel putin o parte din capabilitatile solutiei software dezvoltate de acestia.

Povestea integrala dar si videoclipul sunt pe wired.com.
Sursa articolului

uCoz, platforma pentru crearea de site-uri gratuite lansata in anul 2005 si care gazduieste in prezent peste 1.5 milioane de website-uri a dezvoltat in ultimul an de zile uKit – o solutie de creare a website-urilor moderne.

Proiectul se adreseaza in special IMM-urilor, freelancer-ilor dar si startup-urilor, magazinelor online. Practic, uCoz a dezvoltat o solutie de tipul WYSIWYG (What You See Is What You Get) prin intermediul careia oricine poate crea un site chiar daca nu dispune de cunostinte tehnice.

Platforma este optimizata pentru telefoanele mobile si tablete si mai poate fi folosita si de artistii hand-made, formatii de muzica dar si fundatii sau scoli. Utilizatorii pot vinde cu usurinta produse online, integra diverse widget-uri pentru a comunica mai usor cu potentialii clienti sau promova website-urile pe Internet prin optiunile avansate.

„Micro intreprinderile, alaturi de firmele mici si mijlocii reprezinta peste 95% din companiile de la nivel global. Astazi, cu o competitie din ce in ce mai mare, o prezenta online a devenit vitala. De exemplu, in Statele Unite, aproximativ 50% dintre afaceri nu au un website, in timp ce in Romania procentul depaseste 80%. Noi ne propunem sa ajutam micii intreprinzatori autohtoni sa atraga mai multi clienti si sa economiseasca capital printr-o solutie avansata care este atat simplu de utilizat cat si accesibila ca investitie,” a declarat Evgeny Kurt CEO-ul uKit.

Pretul acestui serviciu este 5$ pe luna iar in cazul in decizi sa platesti pentru 12 luni, pretul coboara la 4$/luna.
Sursa articolului

Am fost intrebat de numeroase ori cum poate un incepator sa se apuce de programare, cum poate evolua, ce resurse (carti, ghiduri samd) trebuie sa aiba in vedere un incepator in programare pentru a deveni mai bun.

De aceea, am provocat patru romani ce s-au evidentiat de-a lungul timpului prin rezultate exceptionale in diverse arii ale domeniului IT (in special dezvoltare sofware si algoritmica) atat in Romania cat si in strainatate sa imi raspunda la cateva intrebari si sa ofere sfaturi punctuale.

Adrian Budau, Bogdan Gaza, Ionut Budisteanu si Mihai Maruseac ne vor impartasi din experienta lor in acest domeniu vast si ne vor da sfaturi utile pentru primii pasi in cariera de programator/inginer software – cum te poti apuca de programare, ce ar trebui sa inveti, care sunt cele mai bune tehnici de programare, cum te poti evidentia fata de ceilalti programatori samd.

Adrian Budau: Nu te descuraja de rezultatele sau de viteza cu care pricepi tehnicile de programare

Desi in Romania ne bucuram de numeroase etape pregatitoare in domeniul IT inca din timpul liceului si uneori chiar din generala, viteza cu care se dezvolta tehnologia depaseste puterea de reactie a cadrelor didactice din Romania.

Incearca sa inveti totul progresiv, internetul este profesorul tau cel mai bun. Informatica spre deosebire de multe alte materii variaza enorm si tine cont de viteza cu care poti sa o inveti. De aceea, in general, scoala nu este perfecta pentru a o preda. Pe internet insa sunt multe saituri unde poti sa inveti orice limbaj de programare doresti sau tehnici de programare sau orice altceva iti vei mai dori.”, ne povesteste Adrian Budau – olimpic, internship la Adobe, Twitter si Dropbox. .

Adrian Budau (primul din stanga) Finala ACM ICPC 2015

Adrian este in prezent student la Universitatea Bucuresti, in perioada liceului a obtinut numeroase rezultate la cele mai importante concursuri din Romania si din lume, printre acestea numarandu-se o Medalie de Aur (Locul 7) la Etapa Internationala de Informatica 2012 si Aur absolut la Olimpiada Central Europeana de Informatica 2012. A avut internshipuri la Adobe Systems Romania, Twitter si Dropbox.

Alege un limbaj de programare mai simplu decat cele predate in scoli

Adrian recomanda sa incepem cu un limbaj de programare usor de inteles, mai simplu decat cele predate in scoli.

„Incepe cu un limbaj mai simplu decat C/C++/Pascal. Unul din aceste 3 limbaje este deobicei predat in scoli insa niciunul nu este potrivit pentru un incepator. Alte limbaje mult mai usoare cu care poti sa incepi informatica sunt Python, PHP sau Javascript.”, adauga Adrian.

Imbina algoritmica cu probleme matematice

Adrian a fost pasionat de mic de algoritmica si matematica si este de parere ca daca esti bun in una din aceste categorii, o buna resursa educationala ar putea fi projecteuler.net, un site cu probleme matematice ce pot fi rezolvate cu ajutorul algoritmicii doar dupa ce ati rezolvat partea matematica a acesteia.

„Daca iti place matematica si ai rezultate exceptionale in ea, sau daca deja stii deja informatica destul de bine si iti doresti sa inveti un nou limbaj de programare recomand foarte tare: projecteuler.net. Este un site cu probleme de mate care nu pot fi rezolvate doar cu un calculator de buzunar, necesita implementarea unui algoritm, deobicei simplu dupa rezolvarea partii matematice.”, incheie Budau.

Mihai Maruseasc: E foarte usor sa inveti o tehnologie si sa te plafonezi

Datorita numarului foarte mare de resurse disponibile, in ziua de astazi este foarte usor sa aplici ceea ce citesti, sa inveti o singura tehnologie si sa te plafonezi.

Mihai Maruseac – ACM SIGSPATIAL 2014 (GIS, 2014)

„Ca sa devii un programator avansat, trebuie sa parcurgi un drum lung. E foarte usor sa inveti un singur limbaj si un singur framework ca apoi sa te plafonezi acolo dar nu asta e drumul optim.

Ideal ar fi sa inveti cat mai multe limbaje si cat mai diverse. Învata cel putin 2-3 framework-uri pentru web, cel putin 2-3 biblioteci de parsing, etc. Nu te opri la 1 dar nici tu te concentra sa inveti prea multe solutii din acelasi domeniu.”, sugereaza Mihai Maruseac, doctorand in Boston.

Mihai este pasionat si unul dintre cei mai activi promotori ai Haskell in Romania, al aplicatiilor Open Source, Privacy si inteligenta artificiala. Mihai Maruseac este in prezent doctorand in Boston dar si activ in cadrul comunitatilor Softbinator si ROSEdu din Romania.

Scrie cod cel putin o ora pe zi, porneste un proiect personal

Mihai recomanda incepatorilor in programare sa identifice un proiect si sa se apuce de el imediat. El mai este de parere ca pentru a deveni un bun programator ar fi bine sa scrii cod cel putin o ora pe zi si sa revii asupra acestuia ori de cate ori consideri ca pot fi aduse imbunatatiri.

Mult mai important e sa te antrenezi zilnic. Scrie cod cel putin o ora in fiecare zi. Întoarce-te la codul scris de tine, reorganizeaza-l, fa-l mai citibil, mai rapid, mai usor de inteles. Porneste de la un proiect personal: time-tracking app, todo-list app, o aplicatie prin care sa-ti analizezi evolutia intr-un joc, etc.”, ne recomanda Maruseac.

Diferenta dintre un programator oarecare si un programator bun sta in diversitatea cunostintelor

Mihai ne incurajeaza sa intelegem si conceptele care stau in spatele fiecarei tehnologii. E foarte important sa stim ce se intampla in spatele cortinei si de ce pentru a nu fi surprinsi de evolutia unui scenariu in etapele ulterioare ale dezvoltarii softului.

„La final, nu uita ca diferenta intre un programator oarecare si un programator bun este diversitatea cunostintelor. Învata ceva despre nucleul sistemului de operare, despre compilatoare, despre web, despre conceptele din matematica ce stau la baza teoriei calculatoarelor, etc. Cu cat ai cunostinte mai vaste, cu atat iti va fi mai usor sa te adaptezi unui nou proiect in viitor.”, incheie Mihai Maruseac.

Ionut Budisteanu: Programarea nu este un talent sau ceva cu care te nasti, ci se dobandeste in timp

Nu este nici un secret, nici unul dintre noi nu se naste cu un avantaj in acest domeniu ci il dobandeste in timp. De aceea l-am invitat pe Ionut Budisteanu, un tanar ce a renuntat de la o varsta frageda la multe din „beneficiile” copilarie pentru a se specializa in domeniu si a inova.

Programarea nu este un talent sau un har Divin cu care te-ai nascut, ci se dobandeste in timp… in ani de zile “pierduti” in scopul realizarii de software si solutionarii unor probleme.

Nu s-a auzit de omul care s-a nascut programator sau inovator, ci s-a auzit doar de omul care a muncit zeci de ani ca sa devina programator. Nu conteaza limbajul de programare ci conteaza ce faci in el.

Programarea este destul de dura… este doar 0 si 1… ori merge ori nu merge. Cu mult timp „investit” in fata calculatorul, oricine obtine mai multa experienta in domeniul programarii. Dar, in acleasi timp conteaza foarte mult si ce faci pe calculator. Daca iti pierzi timpul in fata calculatorului, automat nu vei face progrese. Rezultatele nu apar peste noapte.”, ne povesteste Ionut Budisteanu, nominalizat de revista Times ca unul dintre cei mai influenti tineri din 2013.

Budisteanu Ionut Alexandru

Ionut este un tanar programator care pune foarte multa pasiune si dedicatie pentru crearea de tot felul de aplicatii software si dispozitive electronice ce incearca imbunatatirea vietii umane. Acum Ionut lucreaza la lansarea pe piata a robotul industrial VisionBot Pick and Place machine ce va ajuta inginerii in electronica sa asambleze acasa proprile lor dispozitive electronice in volume de pana la 100,000 de unitati pe an.

Una din cele mai importante realizari ale lui Ionut reprezinta castigarea marelui premiu, Gord E. Moore award reprezentand 75.000 de dolari la competitia Intel International Science and Engineering Fair in Phoenix, SUA pentru conceperea unor softuri cu Inteligenta Artificiala ce pot fi folosite in masinile fara sofer.

Revista americana Time l-a nominalizat pe Ionut ca unul dintre cei mai influenti tineri ai anului 2013 pentru realizarile lui si ca promoveaza valorile autentice romanesti. Institutul MIT Lincoln Laboratory a numit un asteroid cu numele tanarului.

Malcolm: Pentru a deveni un programator, trebuie sa ai cel putin 10,000 de ore de experienta

„Eu cred in filozofia lui Malcolm Gladwell: pentru a deveni un programator, trebuie sa ai cel putin 10,000 de ore de experienta. Programator nu este cel care rezolva probleme de algoritmica in 3 ore.

Programatorul este o persoana complexa care schimba lumea prin dezvoltarea software, care programeaza microcontrolere, proiecteaza dispozitive electronice, stie assembler, face software design, stie tehnologii web, are cunostinte de teoria compilarii, programare logica, Inteligenta Artificiala si mult mai multe.”, incheie Budisteanu.

Bogdan Gaza: Nu invata programare, invata sa dezvolti software

„In primul rand, cred ca termenul >> incepatori in programare << nu e termenul cel mai potrivit pentru cineva care de abia incepe sa descopere aceasta lume. Cred ca mai potrivit ar fi: >> incepatori in a dezvolta software << – programarea fiind o parte integrata a acestui lucru.

Recomand tuturor celor care sunt la inceput: SA AIBA RABDARE! Am observat acest trend prin care persoanele care de abia incep, incearca sa devina foarte repede productive si competitive pe piata de dezvoltare software.”, ne recomanda Bogdan Gaza, Software Engineer la Twitter.

Bogdan Gaza, Software Engineer Twitter

Bogdan Gaza este inginer software si o persoana pasionata in general de tehnologie. De aproape un an locuieste in San Francisco si lucreaza pentru Twitter facand parte din echipa de search infrastructure.

Inainte de Twitter a lucrat tot ca si inginer software pentru Amazon Romania, a fost tech-lead pentru un mic startup din Timisoara numit SimplySocial si consultant software pentru cateva firme mici pe care le-a ajutat sa porneasca intr-o directie tehnica cat mai buna.

Bogdan este absolvent al Facultatii de Informatica din Iasi si multi ani la rand a fost participant si apoi voluntar al concursului Infoeducatie.

Invata sisteme de operare bazate pe GNU/Linux

Majoritatea infrastructurilor mari stau pe sisteme de operare bazate pe GNU/Linux. A devenit o cerinta default pe mai toate pozitiile de dezvoltatori software cunoasterea distributiilor Linux. Bogdan nu regreta ca a luat aceasta decizie inca din liceu.

„Recomand sa invatati sisteme de operare bazate pe GNU/Linux. Personal cred ca a fost cel mai important lucru faptul ca am inceput sa le folosesc de cand eram in liceu. Nu trece o zi fara sa trebuiasca sa interactionez cu un sistem baza pe GNU/Linux; a sti sa folosesc ceea ce acestea imi pun la dispozitie ma face sa fiu foarte productiv.”, ne spune Bogdan.

In primii ani de cariera trebuie sa devii un generalist foarte bun

Si Bogdan este de parere ca e foarte important sa cunoastem cat mai multe tehnologii si tehnici de programare. El considera ca primii ani de cariera nu ar trebuie sa aiba ca scop specializarea, ci descoperirea.

„In primii ani nu incercati sa va axati doar un limbaj, o platforma, o tehnica de dezvoltare etc. Cred ca pentru primii 2-3 ani din cariera voastra este important sa deveniti niste generalisti foarte buni. Invatati mai multe limbaje de programare, mai multe abordari asupra aceleasi probleme. Invatati programare orientata pe obiecte dar si programare functionala. Invatati sa faceti pagini web dar si aplicatii de mobil.

Descoperiti cat mai multe aspecte ale acestei lumi si vedeti care va place cel mai mult. Dupa aceea, specializati-va in acest domeniu. Faptul ca aveti un job in aceasta industrie nu ar trebui sa va opreasca sa invatati in continuare in timpul vostru liber.„, completeaza Gaza.

Citeste carti tehnice, iar mai tarziu continua cu cele ce te invata sa dezvolti software mai bine

Bogdan Gaza ne recomanda sa citim cat mai multe carti de specialitate si ne da si un exemplu de carte ce ne va ajuta sa devenim dezvoltatori software mai buni.

Cititi cat mai mult: incepeti cu cartile tehnice care va invata sa folositi punctual un limbaj nou, o platforma noua. Apoi continuati cu acele carti care va invata sa fiti dezvoltatori mai buni (recomand cu incredere: The Clean Coder de Robert C. Martin de exemplu). Mai tarziu cititi paper-uri tehnice. Incercati sa intelegeti ce abordari au alti ingineri care lucreaza la probleme asemanatoare. Descoperiti detaliile ce definesc performanta si scara unui sistem software, nu neglijati niciodata securitatea aplicatiei voastre.

Perseverati, la inceput s-ar putea sa fiti coplesiti de cate lucruri sunt de invatat. Peste ani daca sunteti perseverenti veti acumula toate cunostintele pentru a putea face aplicatii mai rapide, mai usor de folosit si mai scalabile.

Inconjoara-te de persoane care au aceleasi pasiuni cu tine

Bogdan este de parere (si il sustin) ca unul dintre cele mai importante aspecte ce ne vor ajuta in cariera este cercul de prieteni. Cu cat persoanele apropiate ne provoaca mai des, cu atat vom fi mai motivati sa ne autodepasim.

Inconjurati-va de persoane care au aceleasi pasiuni. Creati-va un mediu competitiv, unde prietenii vostri sunt persoane curioase care incearca sa se dezvolte si ei la randul lor.

Persevereaza – tu poti fi parte din schimbarile fundamentale ale omenirii

Nu poate fi o incheiere mai buna decat sfatul dat de Bogdan Gaza ce ne incurajeaza sa nu renuntam si sa fim perseverenti pentru ca toate schimbarile ce la va simti omenirea in urmatorii ani ar putea pleca de la noi.

„Cel mai important sfat pe care as putea sa vi-l dau, precum am descris mai sus, este sa perseverati! Sunt probleme fundamentale ale omenirii pe care inginerii software le vor rezolva in urmatorii ani! Fiti voi aceasta schimbare, aveti toate conditiile de a va indeplini aceste vise!”
Sursa articolului

Au ramas mai putin de 3 luni pana la DefCamp 2015 si agenda dar si noutatile incep sa se concretizeze. De luat in calcul e faptul ca doar saptamana aceasta mai puteti rezerva bilete de tip Early Bird, saptamana viitoare preturile acestora crescand. De asemenea, exista si 15% discount pentru grupurile de 3 pana la 10 persoane care aplica pentru DefCamp #6.

Noutati

Daca inca nu esti decis, arunca o privire pe site si vei descoperi noutatile de anul acesta.

  • Lista speakerilor este in curs de actualizare dar deja avem confirmati specialisti din USA, Canada, Argentina, India, Pakistan, Spania samd.
  • IXIA, Safetech si CertSign alaturi de Mozilla si Fortinet si-au anuntat sustinerea
Subiecte confirmate

Doar o parte din subiectele ce va asteapta anul acesta la DefCamp.

  • Detect Wi-Fi attacks such as Honeypots, Evil Twins, Mis-association , Hosted Network based backdoors etc. on a Windows client
  • Defending the Enterprise Against Network Infrastructure Threats
  • Challenges on Reversing Layered Malware
  • Mobile Browser Security
  • Pentesting Android Applications
  • The art and science of concealing data inside other data is what we know as steganography
  • Democratisation of Mass Surveillance
  • Large-scale vulnerability discovery using Machine Learning
Prima data la DefCamp?

Daca anul acesta e prima data cand intentionezi sa participi, arunca o privire peste videoclipul de mai jos, ce sumarizeaza perfect activitatile ce s-au desfasurat anul trecut la eveniment. Videoclipul abia a iesit din bucataria DefCamp. 🙂

Mai multe detalii despre eveniment gasesti pe site-ul evenimentului iar biletele pot fi achizitionate de aici.
Sursa articolului

pfaX

Este un programul de facturare online iţi permite să emiţi facturi fiscale, proforme, chitanţe şi alte documente de plată în numai câteva secunde.

© 2018 easy-system.ro . All Rights Reserved.

Caută