Creare site gratis? Merită?

Afacerile de succes nu pot exista, în prezent, fără un site de internet. Piaţa foarte diversă din acest punct de vedere face ca un site să fie relativ uşor de realizat, iar costurile nu sunt foarte ridicate.

Primul lucru pe care îl face o persoană când aude numele unei companii este să caute site-ul. Domeniul este cel care dă numele site-ului, iar la alegerea extensiei există mai multe variante, cele mai folosite fiind .ro, .com, .net, .biz, .org, .info şi .eu. 

Alegerea extensiei ar trebui făcută în funcţie de specificul afacerii respective. Dacă sunt vizate şi alte ţări atunci domeniul .com ar fi cel mai indicat.  Un nume de domeniu .ro costă aproximativ 70 lei pe an. Un nume de domeniu cu extensia .ro disponibil se poate cumpăra prin intermediul ROTLD - serviciu disponibil la adresa www.rotld.ro

Un nume de domeniu cu extensia .com, .net, .info, .org etc. costă mai puţin de 50 lei şi se plăteşte anual. După înregistrare numele de domeniu devine proprietatea ta pentru 1 an. Se poate prelungi ulterior valabilitatea domeniului pentru câţi ani se doreşte. 

Orice site are nevoie de un spaţiu fizic pe care vor fi stocate toate fişierele, cum ar fi textul, imaginile sau clipurile video. Acest spaţiu este disponibil pe un server web iar serviciul este asigurat de companiile specializate în web hosting (găzduire web). 

Pentru serviciul de găzduire web se plăteşte o taxă lunară, trimestrială, bianuală sau pe mai mulţi ani, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Costul maxim nu depăşeşte 100 lei, pentru plata anuala. La plata în avans pe mai multe luni sau ani se oferă reduceri substanţiale de preţ. 

Serviciul de găzduire asigură spaţiul fizic pe care vor fi stocate toate fişierele site-ului: text, imagini, audio, video şi se închiriază de la companiile specializate în servicii de web hosting.  Ultimul pas în realizarea unui site este alegerea platformei de publicare. 

Aceasta este structura de baza a site-ului şi locul de unde se editează totul. Există mai multe opţiuni precum Joomla, Drupal însă alegerea cea mai populară este WordPress, care nu trebuie confundat cu WordPress.com, serviciu ce permite crearea de site-uri gratuite pe subdomenii web. 

Orice site web construit cu WordPress va avea un design ce se adaptează instant dimensiunilor dispozitivului de pe care este accesat. Acest lucru înseamnă că va arăta foarte bine atât pe desktop, cât şi pe smartphone sau tabletă. După instalarea platformei, care se face foarte simplu, site-ul este online şi poate fi accesat prin tastarea adresei în bara de adrese a browser-ului web. De multe ori, oamenii ezită să-şi facă un site web pentru că pur şi simplu nu dispun de suficienţi bani pentru a plăti o firmă specializată.

 

O firmă de web design sau un programator realizează un site web pornind de la  450 de lei. La această sumă se adaugă costurile cu înregistrarea numelui de domeniu şi crearea contului de găzduire web. Există şi posibilitatea de a face acest lucru şi fără cunoştinţe de programare sau de web design dar rezultatele nu vor fi pe masura, ori intermediul unor platforme care oferă oportunitatea realizării unui site în mod automat prin simpla instalare a unei aplicaţii web.

Site-ul creat pe subdomeniu web este gratuit, dar este nerecomandat de către specialişti. Motivele sunt mai multe, dar cele mai importante ţin de faptul că site-ul astfel realizat aparţine firmei care oferă serviciul respectiv, nu poate fi monetizat, nu poate fi personalizat decât într-un mod foarte simplu şi nu beneficiază de o poziţionare bună în motorul de căutare google.

 

© 2018 easy-system.ro . All Rights Reserved.

Caută